Bize Ulaşın
  • Ana Sayfa
  • Baskıya Uygun Tasarım Nasıl Hazırlanır?

Baskıya Uygun Tasarım Nasıl Hazırlanır?

Ürününüzün baskıya hazır olmasını sağlamak için tasarım uzmanı olup olmamanız çok önemli değildir. Önemli olan tasarımınızın baskıya hazır hale getirilmesi için yapılması gereken işlemleri doğru yapmanızdır. Bastırmak istediğiniz belgenin doğru olarak ayarlanması, daha sonradan karşınıza çıkabilecek baskı sorununu hafifletebilir ya da ortadan kaldırır. Aşağıdaki yazıda tasarımınızı baskıya hazır hakle getirmek için size yardımcı olabilecek ipuçlarından bahsediyoruz.

Doğru Çözünürlüğü Seçin

Burada dikkat edilmesi gereken şey boyut ve çözünürlüğün farklı kavramlar olduğunu akılda tutmaktır. Sözgelimi dosyanız 1000*1500 piksel olsa da eğer çözünürlük ayarınız 72 dpi ise tasarımınız büyük, fakat gölgeli çıkacaktır. Yine aynı boyutta bir dosyayı 300 dpi çözünürlüğünde bastığınızda elde edeceğiniz ürünün boyutları daha küçük olsa da, kalitesi daha iyi olacaktır.

Özetle baskınıza özel doğru boyutu ve kaliteyi elde etmek için hem dosya boyutunuzun, hem de dosyanın çözünürlüğünün doğru ayarlanması gereklidir.

Baskıdan Önce Resimlerinizi İki Kere Kontrol Edin

Sadece dosyanız ile ilgili çözünürlük ayarını iyi yapmanız iyi bir sonuç için yeterli değildir. Resimleriniz için seçtiğiniz çözünürlük ayarı da istediğiniz baskıya uygun olmalıdır. Resimlerinizi ölçeklendirirken büyütmeye değil küçültmeye daha yatkın olmalısınız. Ölçeklendirme yaparken dosyanızı/resimlerinizi yazdırdıktan sonra, pikselin görünmediğinden emin olmanız için Photoshop gibi profesyonel bir fotoğraf düzeleme yazılımı kullanmanız uygundur.

Ayrıca hazırladığınız resimlerin dosya türünü kontrol etmelisiniz. Sözgelimi PNG’ ler daima JPG’lerden daha kalitelidir. TIFF dosyaları da PNG’lerden daha kalitelidir. Israrla JPG görüntüsü üzerinde çalışırken kaliteyi kaybetmeniz mümkündür.

Her ne kadar bir TIFF dosyası PNG ve/veya JPG’lerden daha kaliteli sonuç verse de, bilgisayarınızda çok azla bellek kaplayacağını da hesaba katmanız gerekebilir.

Belge Kaydı Yaparken Dosya Türünü Doğru Seçin

Eğer dosyanızı baskıya kendiniz hazırlıyor iseniz, bu durumda sizin için en güvenli seçenek yazdırma projenizi PDF olarak kayda geçirmektir. Böylece dosyanızın herhangi bir .docx dosyasında olduğu gibi farklı ekran boyutlarında farklı görünmesinin önüne geçersiniz

Taşma Payı İşaretlerken Dikkatli Olun

Taşa payı terimi tasarımınızı yazdırırken belgenin kenarlara kadar giderken kaplayacağı alanı aşan boşluğu tanımlamaktadır. Taşma payı genellikle dosya yazdırıldıktan sonra kırpma ve /veya yazıcı işaretleri kılavuzuna göre ayarlanır. Böylece taşma payının gerekenden fazla olmasının önüne geçilir.

Her projeye göre önerilen ideal taşma payı değişse de, taşma payının minimum 0.125 ya da 3mm olması uygun kabul edilir.

Baskı Sonrası Kağıt Ağırlığını Hesaba Katın

Baskı şirketiniz size doğru kağıt ağırlığın seçme konusunda yön göstermelidir. Belli projelerde bitmiş ürün boyutuna bağlı olarak sadece belirli bazı kağıt türleri kullanılmalıdır. Sözgelimi el ilanı ya da poster türü baskılarda parlak bir kağıt son derce güzel bir görüntü verse de, bu malzeme normal yazıcı kağıtlarından çok daha pahalıdır.

Bir başka örnekte ise hafif bir kağıt baskı maliyetin çok ucuz olmasını sağlarken kartvizit bastırmayı amaçlıyorsanız daha ağır bir kağıt kullanarak tasarımınızın dikkat çekici olmasını sağlamalısınız.

Bırakın Sizin İçin Baskı İşini Biz Yürütelim

Size verebileceğimiz en son tavsiye bu işi Fatih Ofset olarak bize bırakmanızdır. Basılı üründen %100 oranında menü kalmak ve hiçbir hayal kırıklığı yaşamamak için iletişim numaralarımızı kullanarak bize ulaşın. Böylece tam istediğiniz sonucu elde etmenize yardımcı olacak kurum içi grafik tasarımcılarımız ile görüşebilirsiniz. Daima son derece hızlı geri dönüş sağlayacağımıza garanti verebiliriz. Eğer yaklaşan bir etkinlik için baskı işine ihtiyacınız varsa, mutlaka bize başvurun. Ücretsiz olarak size bir teklif verebilmemiz için bizi aramaktan çekinmeyin.

Telefon WhatsApp Harita E-posta